tisdag 27 oktober 2009

Mer om märkliga ideal

Jag återkommer ofta till ett av mina favoritämnen, nämligen modevärldens konstiga ideal. Idag handlar det om överdriven retuschering. Ok, att reklambilderna är retuscherade- lite photoshoppade. Jag har full förståelse med att de vill ta bort kanske en rynka, en eventuell finne som poppat upp under natten (för tro mig- kändisar får faktiskt finnar de med) eller en eventuell skarv som stör. Det är helt ok eftersom man hela tiden ska vara kritisk till reklamer eftersom de visar en förskönande bild av verkligheten och målet är att få oss att köpa produkter.

MEN! Just, mitt stora 'men' igen, så har photoshoppandet gått till överdrift i vissa lägen. Titta på nedanstående bilder t ex. Bägge har nyligen uppmärksammats i media och båda kommer från samma märke.

Denna getingmidja kan endast åstakommas av plågsamma (eller njutningsfulla för vissa, Dita von Teese har gjort det till en konstform) korsetter. Midjorna är rent löjligt smala. När första bilden kom ut sa Armani (just det Armani) att det var en isolerad händelse men bild nr 2 visar att de kanske borde anlita ett annat pr bolag.
Det som är mest tragisk är att bilden av modell nr 2 är jättesnygg. Hennes midja är smal så den behöver inte minskas. Titta själva:


En annan tragisk sönderretuscherad bild är den av Madonna för Louis Vuitton eller Demi Moore för Helena Rubenstein. Jag menar 'kom igen'! Om de absolut vill ha kvinnor med utseende som en 20 åring så varför inte ta en känd 20 åring? Det här blir ju bara löjligt. De har ju t.o.m ändrat formen på Madonnas näsa!

Vart drar ni gränsen för photoshoppande och bildretuschering? Ok eller helt åt h-vete?

6 kommentarer:

 1. Hur i hela friden ska de kunna andas/äta och fungera med en sådan midja. Jag blir så jädra trött. Jag har slutat köpa modetidningar just för att slippa bli matad med urbotat dåliga ideal. Jag blir så förbannad på de som fortsätter retuschera och även på företagen som släpper igenom bilderna.

  Nu har jag lugnat ner mig. Bra och intressant inlägg du skrivit.

  SvaraRadera
 2. När det retuscheringen går så långt är det helt åt h-vete tycker jag. En vuxen kvinna ska inte ha samma midjemått som en treåring... Tycker det är helt ok annars med lagom mycket retusch för att förbättra bilden och göra den mer inbjudande, skuggor och ljus måste t.ex. alltid korrigeras men det är inte ok att göra om en människa till någonting helt annat.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med, jag är sååå trött på dessa omöjliga ideal som får oss att känna oss fula och tjocka. Herregud finns det INGA gränser liksom?

  SvaraRadera
 4. SminkJante- Du har rätt. Egentligen är det ett mirakel att kvinnorna på bilden kan hålla upp överkroppen egentligen. Fysikens lagar skulle förhindra det i verkligheten ;-) Och tack!

  Kabuki- Jag håller med, viss retuchering är helt ok. Men inte när man helt förändrar kroppstyp eller anletsdrag.

  Tina- Ibland tror jag inte att det finns några gränser faktiskt. Kvinnor bantar ned sig till oigenkännlighet men det duger inte lägre utan det extra (dvs huden och alla inälvor) skärs helt enkelt bort från bilderna. Undrar när trenden vänder?

  SvaraRadera
 5. Jag blir så jävla förbannad på att alla insisterar på att använda lösfrallor i mascarareklam! Det får mig att bli ett fradgande monster som nästan kastar saker på tvn.

  SvaraRadera
 6. Det är åte helvete. Vart kommer denna värld att sluta.

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten kommentar för det glädjer alltid.