lördag 11 augusti 2012

Etiska och moraliska dilemman som bloggare

Det är inte ofta jag får erbjudande om diverse samarbeten eller om att få produkter att recensera. Faktum är att det bara hänt 3 gånger under de åren jag har bloggat. Det som är viktigast för mig är att framstå som trovärdig och ärlig. Jag vill inte att ni ska läsa inläggen och tro att de är sponsrade av någon, det ska framgå klart och tydligt om någon produkt jag skriver om är skickad till mig i recensionssyfte. Men det är en snårig djungel rent ut sagt och Kicki har skrivit en massa bra inlägg om detta och betonat vikten om att vara etisk och följa de regler som finns. Vill du läsa mer om detta så finns det bra pekpinnar här. Jag förhåller mig alltid neutral till en produkt och även om jag har vissa favoritmärken så påverkar det inte slutomdömet. Jag tar heller aldrig emot produkter med löfte om att jag skriver om dem för då skulle det räknas som en typ av ersättning. Om det skulle förekomma så är det en annons och då ska inlägget tydligt märkas som en annons och givetvis så skulle jag skatta för det. 

Igår fick jag, och flera andra bloggare, ett trevligt mail med en förfrågan om vi ville testa produkter från ett tyskt företag som förmodligen kommer att lanseras i Sverige lite mer inom kort. Jag bläddrade igenom online-katalogen som jag fick en länk till och bestämde mig för att tacka ja eftersom de hade nagellack. Medan jag väntade på svaret så kollade jag vad som hände på twitter och där pågick en diskussion om ett erbjudande om att köpa pressmaterial hade skickats till olika bloggare. Jag förstod att det var samma företag som hade kontaktat mig och snart fick jag också samma erbjudande: "skicka hem det du önskar till 30% rabatterat pris, dvs inköpspris". Jag kan inte köpa extra saker enbart för att recensera dem på bloggen. Jag köper 99% av de sakerna som visas upp här på bloggen och allt är för att användas dagligen. Min ekonomi (och mitt förstånd) tillåter inte att jag köper produkter enbart för bloggens skull. Så jag valde att inte svara, dessutom visste jag att andra hade svarat och förklarat hur pressetiken och produktutskick fungerar för bloggare. Men så dök det upp ytterligare ett mail igår kväll där jag fick ett erbjudande om att testa 3 produkter och en önskan om att jag skrev om det innan vecka 36. Det stod ingenting om att köpa det till rabatterat pris. Jag har funderat sedan jag läste mailet om jag ska svara eller ej. Saken är den att jag kan inte motta någon produkt från denne säljare nu eftersom det känns inte rätt i maggropen, oavsett om det är gratis eller ej. 

Jag tror att det hela inte skulle skapat samma irritation om erbjudandet om att köpa till rabatterat pris fanns i första mailet. Tänk dig själv om någon erbjuder dig en glass och du säger "ja, tack" men får svaret "men då måste du betala". Ingen bra försäljare gör så. Jag vill inte nämna vilket företag det handlar om, eller vad försäljaren heter, eftersom det inte vore korrekt. I nuläget har jag inte svarat. Men jag googlade rätt på den som är pressansvarig för märket här i Sverige där jag beskrev situationen. Jag håller er underrättade om jag får svar eller ej.

Jag vill betona att det är viktigt för mig att uppfattas som ärlig och genuin även om det "bara" är lack jag visar upp här. 

In English: Sometimes weird offers turns up in my inbox. Although it's not very often.

6 kommentarer:

 1. Vad härligt att du letade reda på pressansvarig! Sånt orkar jag ofta inte lägga ner energi på men jag är jättenyfiken på vad du får för svar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kände att jag var tvungen att ta tag i det. Jag kommer att uppdatera imorgon med svaren jag fått :-)

   Radera
 2. Sånt här tycker jag är viktigt, och jag tror att många mindre eller nyetablerade företag kan ha missförstått hur det här med press-material fungerar. Finns säkerligen också lika många som vill utnyttja naiva tjejer, tyvärr. Att ha marknadsföringslagen i bakhuvudet är alltid en formidabel ide, precis som pressetiken! Men som jag skrev på Twitter, jag fick inget email denna gång.. Men tur är väl det ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du ska vara glad att du inte fick något. Jag är fortfarande förvånad att jag fick ett för jag blir extremt sällan kontaktad av någon (hahaha). Men jag tycker det är viktigt att reda ut, speciellt när det handlar om någon som vill sälja material. Skönt att det är utrett nu iallafall :-)

   Radera
 3. Jag fick samma, påtalade att det vore konstigt om jag skulle betala för att göra reklam på min egen blogg. Så nu får jag grejer gratis, sedan får vi se om jag skriver om dem. Om jag gör det kommer jag vara tydlig med att jag fått dem i recensionssyfte.

  Behöver inte vara så knepigt, om man bara är tydlig med att man fått dem och inte skriva om dem om man inte vill. Då är det värre med köpta, omärkta inlägg tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Är de köpta så ska de verkligen märkas som det annars så tappar man ju trovärdigheten direkt.

   Radera

Lämna gärna en liten kommentar för det glädjer alltid.