måndag 15 juni 2009

Modevärlden slår nya rekord

Ta er några minuter och läs denna artikel.

Är ni tillbaks? Har ni läst? Ju fler tjejer som går emot den här trenden desto mindre makt får modehusen. Det här med klädstorlekar börja gå överstyr. Tror ni att Donatella Versace drar en size 0- dvs 32-34 i storlek? Knappast, hur mycket fett hon än opererar bort. Hon har fortfarande kvar brösten, bröstkorgen, bäckenbenet osv och de kan inte bantas bort. Men vad är det för fel? Jag förfasades i helgen när jag provade ett par byxor i storlek 38 på H&M och inte kunde knäppa dem i midjan. Och jag är inte en tjock person, jag är inte heller pinnsmal men att jag skrämdes av att inte kunde knäppa ett par strl 38 byxor gjorde mig faktiskt lite mörkrädd. Sugs jag också med i vikt- och storlekhetsen- klart som fasen att jag gör! Men jag stretar emot eftersom det går emot mina principer. Dessutom är jag rädd för att om jag börjar med att banta (vilket jag aldrig har gjort) så kommer det bli en ny besatthet och därmed gå överstyr. Vi matas med fotoretuscherade bilder dag ut och dag in- människor med perfekta kroppar, perfekt hy och vi får ångest eftersom vi inte ser så ut. Och nu retucheras modeller att bli fetare! Varför inte ta en redan lite 'tjockare' modell? ad är nästa modetrend- grön hud? Urgröpta ögon? Inälvorna på utsidan? Tell me please. Titta på bilden nedan och se om ni tycker att flickan ser frisk ut.

Låt oss istället göra en lite hyllning till de kvinnor som faktiskt har en sund kropp, smal men ändå lite kurvig:

Supervackra modellen Katie Green som faktiskt blev tillsagd att gå ned i vikt för att nå framgång. Kolla på henne- tjejen är ju smal även om hon har mjukt, runda höfter.

Nästan onaturligt (men ändå naturligt vackra) Kim Kardashian

Talangfulla, oscarsvinnaren Kate Winslet får ofta pikar om sin kurviga kropp. Ser ni något fel?


Supermodellen Tyra Banks visar glatt upp att man inte behöver fotoretuscheras till max för att vara vacker- naturlig och osminkad skönhet.
Och sist men inte minst en av de största kvinnliga ikonerna som har funnits om som inte kan beskrivas annat än som just 'kvinnlig'- Marilyn Monroe:
8 kommentarer:

 1. För att inte tala om Catherine Zeta-Jones och Scarlett Johansen! De är urvackra och kurviga!

  SvaraRadera
 2. Jag kan inte tänka mig att Marilyn skulle ha varit mindre än 36-38, förstår inte var denna sjuka hets kommer ifrån?

  Donatella borde btw inte få visa sig ute, hon ser ut som Ron Pearlman i Skönheten och Odjuret-serien.

  SvaraRadera
 3. Det tragiska är väl att kvinnor som Marilyn Monroe som var en riktig sexikon på sin tid skulle ses som lite tjock idag...

  Jag är överviktig (rätt ordentligt) och mår så fruktansvärt dåligt av att röra mig i klädbutiker.
  För om du som är "normalstor" i kroppen inte kommer i en normal storlek, gissa vad jag får leta för storlekar.

  Sedan kan jag störa mig så otroligt mycket på att om jag provar ett par jeans på H&M får jag dem inte ens över röven. Provar jag ett par i samma storlek på JC så sitter de som ett smäck.
  Vad är det för något egentligen?

  Jag blir inte precis inspirerad av sjukt magra modeller.
  Fram för mer mångfald! Det finns naturligt smala kvinnor och naturligt kurviga. Låt alla komma fram.
  Argumentet att folk köper inte kläder om modellerna är lite rundare köper jag inte.
  Gör kläderna så de sitter snyggare på en "normalbyggd" kvinna istället...
  Karl Lagerfeldt gjorde ju väldigt klart när han hade sitt H&M-samarbete att hans kläder minsann inte skulle bäras av tjocka människor. (över strl 40-42 aåledes)
  Hela modeindustrin är sjuk...

  SvaraRadera
 4. Ninni- Just det, där sa du nåt! Och Nigella Lawson- även om jag stör mig på hennes fingrande i maten- men hon är ju vacker ändå.

  Stiftprinsessan- Jag förstår den inte heller. Det har gått helt överstyr detta. Och du har rätt om Donatella- där har vi en till sak som gått överstyr.

  Kisse- Skulle Marilyn levt idag och sett ut som hon gjort på bilden skulle hon ständigt få höra att hon var fet.
  Det som är mer problem med kläder är att de som tillverkar kläder inser att folk är så olika byggda- oavsett vikt. Kläder i 'generous' kollektionerna på t ex Kap ahl och H&M är alltid formlösa och ser ut som tält. Det behöver inte vara så. Jag håller med om att modeindustrin är sjuk och Karl Lagerfeldt skämde verkligen ut sig när han sa sådär. Jag minns det också och tyckte har var urkorkad och fick noll respekt för honom.

  SvaraRadera
 5. ooh mycket bra skrivet!!! Modelltjejen á la vår tid ser ju verkligen helt sjuk ut! Fram för mer kurviga och normala tjejer.

  Bilden på Marilyn... ojojoj hon har booty, men som sagt, tänk om det hade varit idag, hon hade nog blivit tillsagd att gå ner hälften i vikt innan hon fick vara med på någon annons. Men ser man runt omkring sig så är varje kvinna i vår tid en Marilyn, vackra och kurviga, sen har vi the skinnymodels som ska visa upp modet som vi kurviga tjejer ska ha på oss. Hahah ja... snacka om motsägelsefullt.

  Jadu, himla bra att du skriver om detta, även fast det skrivs om lite då och då så är det alltid aktuellt och väcker lika mycket debatt.

  SvaraRadera
 6. Naildesign- Tack, det värmer att du tycker att det var bra skrivet :-) Modevärlden är tyvärr fylld av motsägelser vilket är så synd för det skulle kunna vara mer kul än vad det faktiskt är

  SvaraRadera
 7. Jag är en äldre singel. Jag måste erkänna att jag kollar in(oftast jämnåriga) kvinnor hela tiden! Jag kommer alltid att glo på tjejer även om jag blir 100!
  När jag möter en kvinna ful eller vacker i ansiktet spelar ingen roll! Jag söker först upp bäckenmåttet. Har kvinnan smala höfter så är hon ointressant! Kvinnor men riktigt breda bäcken? Det spelar ingen roll hur de ser ut i övrigt! De är är helt enkelt ultimata kvinnokön! Jag har dryftat det här med andra män. En del fattar inte vad jag talar om.(tur är väl det!) Men flertalet karlar verkar ha min måttstock.

  SvaraRadera
 8. Katie green är inte smal. Hon har runda former som en kvinna ska ha. Men Kim *vadhonnuheteriefternamn* har ju jättevackra kurvor! Och maarilyn monroe..... skulle göra vad som helst för att få hennes kropp..

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten kommentar för det glädjer alltid.